This project has been funded with support from the European Commission. The author is solely responsible for this publication (communication) and the Commission accepts no responsibility for any use may be made of the information contained therein. In compliance of the new GDPR framework, please note that the Partnership will only process your personal data in the sole interest and purpose of the project and without any prejudice to your rights.

St. Michael’s Fortress in Šibenik – Fortress of Culture

Prije svega potrebno je objasniti koje djelatnosti obuhvaća kulturna i kreativna industrija u Hrvatskoj… Kulturne i kreativne industrije (KKI) su djelatnosti koje potječu iz individualne kreativnosti, vještine i talenta a koje imaju potencijal za ostvarivanje prihoda i otvaranje novih radnih mjesta stvaranjem i iskorištavanjem autorskih djela i drugih sadržaja koji su predmet zaštite intelektualnog vlasništva. KKI-jevi uključuju oglašavanje i marketing, arhitekturu, obrt, vizualnu umjetnost, grafički i industrijski dizajn, modni dizajn, izvedbenu umjetnost, glazbu, fotografiju, film i video, računalne igre, radio i televiziju, književnost i izdavaštvo, softver i elektroničko izdavaštvo.

Krajem 2019. godine sektor KKI-ja rastao je znatno brže (6,9%) od ostatka gospodarstva u Hrvatskoj (2,3%). Ukupna bruto dodana vrijednost sektora iznosila je 3,1% bruto domaćega proizvoda (BDP) Hrvatske. Dakle, dugi niz godina KKI je bio jedan od najbrže rastućih sektora gospodarstva, doprinoseći rastu BDP-a, zapošljavanju i poduzetničkoj aktivnosti. Sektor KKI-ja zapošljavao je 3,6% zaposlenih u Hrvatskoj i to (za razliku od ostalih sektora) u najvećem udjelu visokoobrazovane i mlađe ljude. Stopa preživljavanja poduzeća nakon treće godine poslovanja u KKI-jevima bila je viša za 26% u odnosu na ostale industrije dok je nakon pet godina bila viša za 21% , a to je itekako važan pokazatelj uspješnosti industrije. Nitko nije mogao pretpostaviti razvoj događaja u godini koja slijedi, prvoj pandemijskoj godini (2020) ...

Kulturne manifestacije, umjetnički festivali, izložbe, koncerti, predstave i mnoga druga javna kulturna događanja su otkazana ili su se održavala u vrlo ograničenim kapacitetima. Mnogi kreativci su izgubili posao ili nisu mogli raditi u punom kapacitetu zbog ograničenja putovanja i okupljanja. Sve to dovelo je do pada prihoda u cijelom sektoru (-8,4%, ili 13% ako se izuzme podsektor Računalni programi, igre i novi mediji). Međutim, pojedini podsektori bili su posebno pogođeni. Dvoznamenkaste stope pada prihoda pogodile su šest podsektora KKI-ja: glazba i izvedbene umjetnosti (-40,8%), film (-35,9%), umjetnost (-23,6%), fotografija (-22,5%), oglašavanje i tržišno komuniciranje (-15,3%) te izdavaštvo (-11,4%). Usporedbe radi, prihodi svih ostalih industrija pali su za -7,6%.

O važnosti ove industrije govori i činjenica da je Ekonomski institut Zagreb 2022. godine izradio je studiju o utjecaju COVID-19 na KKI u Hrvatskoj. Zahvaljujući toj studiji izneseni su gore spomenuti podaci.

Na kraju, možemo se zapitati... zašto je ova industrija bila najmanje otporna na krizu? Svjedoci smo vremenu u kojemu kriza izazvana pandemijom još nije završila, a druga kriza se već pojavila (mirnodopska, energetska, ekonomska ... ). Očigledno je da vremena u kojima živimo zahtijevaju drugačiji pristup poslovanju, pristup kojim će se ostvariti veća, bolja otpornost. Model cirkularne ekonomije zasigurno je jedan od odgovora na izazove s kojima se suočavamo...izazove koji su pred nama. Upravo zbog toga potrebno je provoditi edukacije i osvještavati pojedince/kreativce o primjeni tog modela u poslovanju... Ali o tome više u sljedećem blogu.  

© 2024 Climate Champions. All rights reserved.
menuchevron-down